KAKO OKITITI JELKU ZA NOVU GODINU?

Devojčica kiti jelku za Novu godinu.

 

Najlakši način da uneste malo novogodišnje euforije u svoj životni prostor jeste kićenje jelke. Ako je ovo ritual kojem pristupate sa posebnom pažnjom, ovaj tekst je za vas.

 

Od izbora boja i ukrasa, do “uradi sam” saveta, otkrivamo vam jednostavne, praktične i lako primenljive ideje kako okititi jelku.
 

Ideje za kićenje jelke

Bez obzira da li ste se opredelili za prirodnu ili veštačku jelku, nakon što ste odredili mesto u stanu gde će ona moći da zasija punim sjajem, trebalo bi se odlučiti za kombinaciju boja i stil. Da li ste za jelku rustičnog izgleda, minimalističku gde će se kombinovati samo dve boje ili možda jelku gde ćete ukrase praviti zajedno sa svojim ukućanima, izbor je na vama.

 

Odaberite pravu boju


Kada su boje u pitanju klasične kombinacije su zlatna i crvena, kao i srebrna i plava, koje doduše mogu delovati pomalo “korporativno”. Jako lepo će izgledati kombinacija ukrasa neutralnih boja poput bele, braon, sive, bež, crne.


Smelije kombinacije su ukrasi ljubičaste i zlatne, ili npr. jarko tirkizne i bele boje. Poslednjih godina su jako popularne nežne pastelne nijanse poput puder roze i nebo plave.

 

Porodica kiti jelku.

 

Ukrasi od različitih materijala


Obično svi prvo posegnemo za kupovinom ukrasa u vidu kugli različitih dimenzija. Ali zašto stati tu?


Ukrasi se mogu praviti od raznih materijala, kao što su staklo, plastika, drvo, papir, tkanina


Dekorišite jelku sa nekoliko različitih vrsta ukrasa, kombinujte kuglice, zvezde, figurice, ukrasne trake i girlande, a možete dodati i prirodne ukrase poput suvog cveća, šišarki i grančica.


Da bi jelka izgledala savršeno važno je da ukrasi budu pravilno raspoređeni i da se pridržavate nekih osnovnih pravila. Ako želite da izgleda punije, ukrase postavljajte od vrha ka dnu, a na vrh stavite zvezdu ili anđela. Ne pretrpavajte jelku ukrasima, ostavite dovoljno prostora da bi svaki došao do izražaja.

 

Jelka okićena raznobojnim trakama.

 

Kićenje jelke trakama

Korišćenje traka za kićenje jelke veoma je popularno. Postoji mnogo različitih vrsta traka koje se mogu koristiti: svilene, satenske, metalizirane i naravno dobre, stare girlande.

Kada koristite trake izaberite boje koje se slažu sa ostatkm dekoracije ili kontrastnim trakama naglasite ostale ukrase. Možete jednostavno umotati svoju jelku trakama ili ih pričvrstiti za zvezdu i pustiti da vertikalno padaju od vrha ka postolju.

Originalno će izgledati i ako spiralno umotate grane u trake raznih boja ili napravite dekorativne mašne za grane.

 

Okićena bela jelka.
  

Ukrašavanje bele jelke

Bele jelke imaju elegantan, romantičan i prefinjen izgled i zato nije dobro rešenje ukrašavati ih previše šarenim ukrasima. Bolja opcija su ukrasi u nežnim, pastelnim bojama koji će stvoriti harmoničnu celinu. Ako belu jelku ukrasite srebrnim ili zlatnim kuglama i trakama sigurno ćete dočarati sofiticiranu prazničnu atmosferu.

Zanimljivo je kombinovati bele grane sa ukrasima u boji drveta jer se postiže minimalistički, vintidž efekat, a tamno sive ili crne mat kugle doći će do izražaja na beloj pozadini.

 

Mala novogodišnja jelka.

 

Kako ukrasiti malu jelku?

Ukrašavanje male jelke za novogodišnje praznike može biti izazovno, ali nema razloga da maleno drvo ne bude predivan ukras doma.

Ako imate malo prostora, logičan izbor je i mala jelka ispod koje ćete postaviti dekorativnu prostirku da bi celokupan ukrašen prostor delovao veće i obavezno je podignite na postolje, recimo mali stočić ili stoličicu.

Vodite računa o veličini ukrasa: manji ukrasi, pravilno postavljeni od vrha prema dnu, bolje će se uklopiti i vizuelno će izdužiti drvo. Kada je reč o bojama, možete se odlučiti za tradicionalne kombinacije poput crvene ili zelene sa zlatnom i plave ili ljubičaste sa srebrnom, a možete i eksperimentisati sa bojama.

Kombinacija bele ili mlečno roze sa srebrnom učiniće vašu malu jelku elegantnom i naizgled većom.

 

Novogodišnja jelka.

 

Kako da jelka izgleda gušće?

Da bi jelka izgledala gušće, koristite sledeće trikove:

  • dodajte veštački sneg ili vatu između grančica
  • popunite prazan prostor girlandom u boji jelke
  • koristite ukrasne trake ili trake od tila kako bi se sakrili prazni delovi
  • koristite veći broj ukrasa i lampica


Krupni ukrasi jarkih boja i viseće pahuljice i zvezdice sigurno će učiniti da vaša jelka izgleda gušće i impresivnije.

 

Uradi sam dekoracija za jelku

Najbolja stvar kod izrade ukrasa je to što ih možete prilagoditi svom ukusu i stilu. Evo nekoliko jednostavnih ideja:

 

Kako napraviti zvezdu za jelku?


Možete napraviti zvezdu od papira, drveta ili žice.

Za zvezdu od papira, potrebni su vam: list papira veličine A4, makaze, lepak, ukrasni materijal (sjajni papir, konac, traka, šljokice).

 

Preklopite papir na pola i isecite duž preklopa, pa od jednog dela papira napravite trougao. Preklopite trougao na pola tako da se gornji ugao poklopi sa donjim, pa preklopite desni ugao trougla prema sredini, zatim i levi ugao trougla prema sredini i na kraju donji deo trougla prema gornjem delu. Ponovite ove korake još nekoliko puta dok ne dobijete zvezdu. Zalepite krajeve papira i ukrasite trakama i šljokicama.

Zvezdu možete napraviti i tako što ćete izukrštati grančice da formiraju oblik zvezde, a zatim ih obmotati i pričvrstiti žicom, kanapom ili trakama.

Zvezde možete iskoristiti kao ukrase ze jelku u kući ili dvorištu ili kao dekoraciju za ulazna vrata.

 

Zvezda za jelku napravljena od grančica.
 

Kako napraviti sneg za jelku?

 

Sneg je odličan ukras, posebno ako želite da stvorite zimsku atmosferu. Možete ga napraviti od različitih materijala kao što su belo platno, vata, stiropor. Najjednostavnije je da nepravilne kuglice vate isprskate lakom za kosu kako bi zadržale oblik i dobile sjaj.
 

Kako ukrasiti postolje za jelku?

 

Postolje za jelku može da bude jednako važno kao i sama jelka. Ako se lepo ukrasi doprinosi celokupnom prazničnom izgledu prostorije. Stavite preko postolja, koje može da bude i obična kutija, ukrasnu tkaninu, najbolje sjajnu i sa bogatim naborima. Postavite okolo jastučiće i nekoliko kutija umotanih u ukrasni papir ili pletenih korpi punih svetlucavih girlandi i ukrasa za jelku.

 


I na kraju najvažniji savet: sve što vam treba da okitite jelku i ukrasite svoj dom u prazničnom duhu čeka vas u vašoj Kineskoj robnoj kući.