KAKO NAPRAVITI LOKNE KOD KUćE?

Devojka ispred ogledala uvija kosu figarom.

 

Dosadila vam je ravna kosa i treba vam promena, ili možda želite da svojim prirodnim talasima date definisaniji izgled? Ne bacaju vam se pare na skupe usluge frizerskih salona, niti izgarate od želje da vam nestručno osoblje oštećuje kosu?

 

Potpuno vas razumemo i zato smo za vas izdvojili nekoliko metoda kako napraviti lokne u kućnoj režiji uz samo malo vežbe.

 

Kako napraviti talase u kosi bez toplote?

Ako želite da odmorite svoju kosu od tretiranja visokim temperaturama ili trenutno ne želite da investirate u kupovinu aparata za stilizovanje, postoje nekoliko metoda kojima možete napraviti talase, a da kosu sačuvate zdravom.
Vikleri, krpice, trake za kosu, samo su neki od rekvizita koje možete upotrebiti. Neki od njih se kupuju, dok druge već imate kod kuće, a ni ne znate da ih možete upotrebiti u svrhe ulepšavanja.

 

Kako uviti kosu trakom?

Ovo je trend koji je zapalio internet pre par godina. Sve što vam je potrebno je pamučna traka za kosu širine par centimetara.
Traku obavijte oko glave a kosu podelite na dva dela. Zatim odvojte jedan pramen i obavijte ga oko trake celom njegovom dužinom. Tako pramen po pramen dok ne obmotate prvo jednu, a zatim i drugu polovinu kose. Kosu možete dodatno pričvrstiti šnalicama.


Najbolje je kosu ostaviti sa trakom na glavi preko noći. Ujutru kada ustanete pažljivo odvojte pramenove od trake i raščešljajte kosu.

 

Devojka uvija kosu viklerima.

 

Kako uviti kosu viklerima?

Verovatno najpopularniji način uvijanja kose bez toplote. Od vremena nastanka pa do danas na tržištu su se pojavili različiti modeli. Tajna kod korišćenja viklera je da se stavljaju na polusuvu kosu i da se kosa suši dok su vikleri na glavi.


Samolepljivi (čičak vikleri) i plastični vikleri mogu se kupiti na svakom koraku i veoma su praktični za upotrebu. Od njihovog prečnika i koliko ih dugo držite na glavi zavisiće veličina i čvrstina lokne.

 

Sunđerasti vikleri su malo komforniji za upotrebu ako želite da prenoćite sa viklerima na glavi.


Gumene uvijače (tvisteri za kosu) smo nekada davno mogli da vidimo samo u frizerskim salonima, a danas ih ima svaka malo bolje snabdevena prodavnica. Idealni su za dobijane sitnih, spiralnih loknica i frizura poput mini vala.


Satenski uvijači za kosu su veoma jednostavni za korišćenje. Uvijač stavite na teme glave, kosu podelite na dva dela i svaki obmotate oko uvijača. Rezultat su talasi koji izgledaju zanosno i prirodno.


Eksperimentišite sa tipom i veličinom viklera da biste dobili stil frizure koji vam najviše leži.

 

Kako uviti kosu krpicama?

Ovo je metod koji su još naše bake i prabake koristile. Jednostavan je, ništa ne košta i odgovor je na pitanje kako uviti kosu preko noći, jer je dovoljno da krpice stavite uveče i ujutru ćete se probuditi sa bujnim kovrdžama na glavi.


Potrebna vam je pamučno platno (poslužiće i stara majica) koje ćete iseći na trake dužine otprilike 15, a širine 2 cm. Broj traka koji vam je potreban zavisi od toga koliko vam je bujna kosa i koliko krupne lokne želite, ali recimo da je za početak dovoljno 20-ak ovakvih pamučnih traka.


Postupak je sledeći: uzmite pramen kose, stavite vrh pramena na sredinu trake i zatim krenite da ga namotavate oko trake idući od vrha pramena ka korenu.

 

Možete da varirate debljinu pramena. Krupniji pramen - labavija lokna. Takođe, možete namotavati pramen sve do samog korena ili možete namotati samo krajeve.

Sa krpicama na glavi zaspaćete bez problema, ništa vas neće žuljati, a ujutru vas čeka iznenađenje u vidu prilepih lokni koje će trajati danima.

 

Kako napraviti talase u kosi pomoću aparata?

Na tržištu pojavili raznorazni aparati koji obećavaju da će napraviti čudo na vašoj glavi: rotirajuće četke, high-tech stajleri , električni vikleri…


Mi smo ipak naklonjeniji aparatima koji daju proverene rezultate, a to su presa (pegla) za kosu i dobri stari figaro.

 

Devojka uvija kosu peglom za kosu.

 

Kako uviti kosu peglom?

Pegla za kosu se slobodno može nazvati pravim malim multipraktik stajlerom. Ova 2 u 1 spravica besprekorno ravna kosu, ali se uz pravilno manevrisanje može postići i izgled bujne, talasaste kose. Za to vam je pored prese, potrebno sredstvo u spreju za zaštitu dlake od toplote i malo strpljenja.


U početku će vam se činiti da ne uspevate da postignete željeni efekat, ali ovde važi pravilo – vežbom do savršenstva, tj. vežbom do savršenih lokni.


Evo koji su koraci:

 

 • Izdelite kosu na 3 dela – šnalama odvojite levi, desni i deo kose koji ide od čela unazad
 • Krenite od levog dela i odvojite pramen širine 2cm.
 • Stavite pramen u presu tako da je presa prislonjena na gornji deo pramena (bliže glavi) i to pod uglom od 45 stepeni
 • Počnite da povlačite presu na dole blago rotirajućim pokretom koji ide od lica
 • Kada prođete pramen celom dužinom ostavite ga da se ohladi
 • Ponovite postupak sa ostalim pramenovima, uvek praveći rotirajući pokret peglom koji ode od lica

 

Dodatni saveti:

 

 • Ne zaboravite da zaštitite kosu odgovarajućim sredstvom
 • Peglu gledajte da podesite na nižu temperaturu
 • Za uredniji izgled uvijajte peglu od lica, a za neobavezan, opušten izgled možete kombinovati pokret peglom od i ka licu
 • Ako želite ležerne, krupnije talase odvajajte veće pramenove i obratno
 • Ako želite opuštene talase, raščešljajte lokne dok su još tople
 • Za definisane lokne pustite ih da se ohlade, i tek ih onda oblikujte prstima i naprskajte lakom za kosu
 • Za efekat „prelomljene“ kose upotrebite cik-cak peglu


Ovako tretirana kosa traži dodatnu negu, te svoju rutinu pranja kose uvrstite balzame i hidratantne maske za kosu.

 

Devojka uvija kosu figarom.

 

Kako uviti kosu figarom?

Na tržištu se mogu pronaći najrazličitiji modeli i svi se mogu podeliti u dve grupe: kupasti i valjkasti figaro aparati. Razlika između njih je u prečniku valjka, tj. osnove kupe, materijala od kojih su izrađene i nekih dodatnih karakteristika.


Figaro, s obzirom da su mu lokne isključiva namena, deluje jednostavan za upotrebu, ali i ovde treba znati sledeće:

 

 • Koristite aparat na suvoj kosi i prethodno je naprskajte sprejom za zaštitu od toplote.
 • Debljina figara određuje izgled lokne. Figaro većeg prečnika daje opuštenije talase i obratno.
 • Način uvijanja kose – lokne će različito izgledati ako pljosnato obavijate pramen oko figara i ako pramen istovremeno obavijate oko njegove ose i oko figara.
 • Izgled lokne zavisiće i od položaja figara u odnosu na glavu (da li ga držite uspravno ili vodoravno)

 


I mala promena u načinu na koji stilizujete svoju kosu neće ostati nezapažena. Za ove ,,uradi sam“ sam metode potrebno je samo malo strpljenja i vežbe, a sitnice koje vam nedostaje nabavite u vašoj Kineskoj robnoj kući.