ŠTA KUPITI KAO POKLON ZA SLAVU?

Devojčica uručuje cveće kao poklon za slavu.

 

Pred nama je period slava koji svi volimo. Porodična okupljanja i druženje sa dragim osobama nešto je što u drugi plan stavlja svakodnevnu užurbanost, obaveze i manjak vremena za viđanja. Ipak, period slava često zna da budi zabrinutost jer treba odabrati odgovarajući poklon za slavu. 

 

Bilo da su u pitanju naši najbliži, prijatelji ili kolege, želeli bismo da uzmemo nešto što je prigodno za slavu, a opet ne bismo da se ponavljamo sa poklonom iz godine u godinu.


Pre mnogo godina, pokloni za slavu nisu bili obavezni, vrata domaćina su bila otvorena za sve goste, a važna je bila samo slavska trpeza. Ipak, danas su se običaji malo izmenili, te su pokloni nešto što se podrazumeva, a ideje za njih su mnogobrojne. Ovo su naše.

 

Šta kupiti za slavu?

Slava je poseban, veoma važan i svečani događaj u porodicama Srba, a domaćini ga obeležavaju u čast sveca koji je zaštitnik njihove porodice. Pored poklona, podrazumeva se nošenje prikladne odeće i lepo ponašanje jer su među gostima rodbina, prijatelji, kumovi, komšije, te je i sam ambijent svečaniji od uobičajenog okupljanja.


Šta kupiti domaćinu za slavu glavno je pitanje koje mnogima zadaje problem, no ne postoji univerzalni odgovor.


Odabir poklona pre svega zavisi od toga kome je on namenjen. Nećete istu vrstu poklon uzeti za kuma, rodbinu, oca i majku ili prijatelje i kolege sa posla. Postoji spisak formalnih poklona koji podrazumevaju flašu nekog pića, kafu ili bombonjeru.

 

Međutim, šta pokloniti za slavu ako želite da budete malo maštovitiji?

 

Šta se nosi na slavu?

Najčešći izbor za poklon znaju da budu flaša vina ili rakije, uz koju se domaćinima nosi kafa, a kao dodatak, ako ima dece u porodici, budu neka čokolada, bombonjera ili voće. Ako se odlučite za ovaj formalni poklon, nećete pogrešiti.


Često se na slavu nose i posude za koljivo, čaše za vino i rakiju, podmetači za čaše, kalendar sa ikonama ili nešto od kuhinjskih aparata ili kuhinjskog pribora.


Ako vam je domaćin slave neko mlađi i blizak, možda ćete se ipak odlučiti za kecelju ili torbu za kupovinu neobičnog dezena, simpatičan set za začine, stalak za tortu ili neku sitnicu koju provereno znate da mu treba, a da je i dalje nema.

 

Prijatelj daje prijatelju poklon za slavu.

 

Poklon za slavu prijateljima

Poklon za prijatelje može biti najmaštovitiji. Odlučite se za neki ručni rad, suvenir ili rezbarenu kutiju.


Neke od ideja mogu biti i ram za fotografije, kutija za čajeve, album sa fotografijama ili neka lepa slika.


Pustite mašti na volju. Jedino na šta treba da obratite pažnju kada su pokloni za slavu u pitanju je da ne preterujete, jer na slavu ne treba da se nose preskupi pokloni.

 

Originalni pokloni za slavu

Šta pokloniti za slavu ako želite da se izdvojite od ostalih gostiju?


Originalni pokloni koji oslikavaju domaćina, njegovu ljubav prema nekim stvarima ili hobijima, znak su bliskosti i poznanstva i sigurno će ga oduševiti i ostaviti bez teksta. Da biste izbegli klasične poklone, dobar izbor mogu biti i društvene igre koje će biti zanimacija za celu porodicu.


Zidni sat ili kutije sa ugraviranom porukom za domaćina mogu biti pravo osveženje u moru formalnih poklona. 


Ako u porodici domaćina slave ima dece, ne zaboravite na neki dar za njih. Umesto čokolade možete se odlučiti za zanimljiv set za igru koji će ih zabaviti satima i kojem će se iznova vraćati.

 

Pokloni za slavu u drvenoj kutiji.

 

Poklon za slavu - ideje

Ako vam je ponestalo ideja za poklone koje biste mogli da ponesete domaćinu na slavu, evo nekoliko predloga uz koje sigurno nećete pogrešiti:

 

  • Unikatna flaša ili čutura za rakiju
  • Buket cveća ili u cveće u saksiji za domaćicu
  • Kandilo, ikona ili brojanica
  • Sveto pismo, molitvenik, Biblija ili knjiga o svetitelju koji je zaštitnik porodice, pod uslovom da ih domaćini nemaju
  • Svećnjak ili ukrasne i mirišljave sveće
  • Gobleni, koji se ponovo vraćaju u modu, ili neki drugi ručni rad
  • Aparat za espreso
  • Set posteljine
  • Poklon vaučer

 

Klasičan ili unikatan poklon? Koji god da izaberete Kineska robna kuća vam može pomoći svojim širokom asortimanom gde ćete sigurno pronaći nešto po vašoj želji, ali i ukusu domaćina.


I ne zaboravite, cilj okupljanja treba da bude druženje provedeno u lepom raspoloženju, miru i slozi, kao i da je domaćinu najveći poklon upravo dolazak dragih ljudi!