RAMOVI ZA SLIKE - KAKO IH UPOTREBITI ZA ORIGINALNU KUćNU GALERIJU?

Devojka kači kućnu galeriju na zid.

 

Ramovi za slike su spasonosno rešenje - nisu skupi, a uz poštovanje par jednostavnih pravila možete transformisati svaku prostoriju.


Kako to da uradite, otkrijte u nastavku.

 

Kako ukrasiti zid sa slikama?

Da li vam pogled na prazan zid stvara blagu paniku jer ne znate koji zidni ramovi za slike su najbolji, šta u njih smestiti i kako ih postaviti na zid?


Za početak odlučite da li ste pre za kačenje jedne slike većeg formata ili više manjih. Odaberite jedan prazan zid u prostoriji na koji ćete kačiti ramove sa slikama.


Slika velikog formata biće fokusna tačka u vašem prostoru. Pošto će sve oči biti uprte u nju, bilo bi dobro da se kolorit slike uklopi sa koloritom prostorije. Ako su u pitanju moderne slike za zid razigranih boja neka ram bude tanji i diskretniji. Ako je nameštaj u prostoriji neutralnih boja, boja detalja u prostoriji, poput jastučića, može biti ista kao dominantna boja na slici.


Više slika manjeg formata iskoristite za pravljenje zidne galerije. Ovde je pravilo da slike koje čine galeriju deluju usklađeno. Na primer sve su crno bele, ili identičnog kolorita, sa identičnim ramovima.


Slike rasporedite u formaciji 2x2, 2x3, 3x3 itd. Slike srednjeg i većeg formata možete poređati u niz jednu do druge iznad većeg komada nameštaja. Ako ih postavljate iznad kreveta, sofe, komode i sl. dužina galerije bi trebalo da bude 2/3 dužine nameštaja.


Nećete pogrešiti ako se opredelite za slike za zid iz delova.

 

Tri rama za slike okačena na zid.

 

Kako postaviti slike na zid?

Simetrija je ono za šta se opredeljuje većina jer najviše prija našem oku i unosi sklad u prostoriju.


Ako se opredelite za postavljanje 2 ili 3 slike, najbolje je staviti ih jednu pored druge iznad nekog komada nameštaja sa identičnim, ne prevelikim razmakom između, kao i identičnim ramovima.


Ako imate uzan zid (recimo između prozora) slike možete postaviti i jednu iznad druge.


Više slika poređajte tako da grupisane čine kvadrat ili pravougaonik. I ovde vodite računa da ramovi budu identični i jednostavnog izgleda.


Asimetrija može dati razigran izgled prostoru, ali ovde budite oprezni. Gledajte da slike grupišete tako da zajedno čine celinu. Prevelik razmak između slika može delovati neuredno. Ramovi ne moraju biti svi isti, ali ipak povedite računa da nekakav sklad ipak postoji

Drveni ramovi za slike postavljeni asimetrično na zidu iznad sofe.

 

Da li je zidna slika jedina dekoracija?

Šta ako u kući nemate slike koje biste uramili, nemate slikarskih sklonosti da iste napravite, a u budžetu niste planirali stavku kupovine umetničkih dela.


I za to imamo rešenje! Zašto umesto ramljenja slika ne biste uradili nešto od navedenog:

 

• Okačite prazne ramove za slike

 

Da, dobro ste pročitali. Po zidu možete rasporediti prazne ramove, ali je ovde poenta da odaberete raznobojne okvire, pomalo rustičnog izgleda koje ćete grupisati na zidu.

 

• Porodične fotografije

 

Sigurni smo da po albumima, kutijama i fiokama imate pregršt uspomena na trenutke provedene sa najmilijima. Odaberite one najdraže na kojima su zabeleženi važni datumi i događaji iz vaše porodične istorije i pronađite im posebno mesto na zidovima vašeg stana. U izbor fotografija koje će naći počasno mesto na nekom zidu i pravljenje same porodične galerije uključite i ostale članove porodice, decu naročito.

 

• Zidni herbarijum


Presovano cveće ili lišće mogu delovati veoma upečatljivo. Mala ,,zelena galerija“ zajedno sa saksijskim biljkama oživeće svaki prostor.

 

Devojka kači slike na zid.

 

• Mape i geografske karte

 

Drveni ramovi za slike u kombinaciji sa starim mapama i geografskim kartama uneće pomalo vintidž notu u vaš prostor. Mogu biti lepa dekoracija u radnoj sobi. Naš savet za sve one koji često putuju: uramite mapu sveta, na njoj označite sva ona mesta koja ste posetili i okačite je iznad kreveta u spavaćoj sobi ili iznad sofe u dnevnom boravku.

 

• Tapiserija i druge tkanine

 

Ko kaže da u ram morate smesti samo nešto papirno. Možete uramiti tapiseriju, vez, tkaninu sa zanimljivim motivom.

 

• Tapete za zid

 

Dopada vam se ideja tapeta na zidovima ali niste još spremni da je realizujete u celom prostoru ili trenutno nemate ni vremena ni novca za tako nešto. Evo ideje: odaberite tapetu zanimljive šare, ili još bolje, one koja vam se uklapa u prostor i deo tapete (dimenzije odredite sami) smestite u ram. Uramljena tapeta sa veselim motivima može lepo osvežiti zid u dečijoj sobi.

 

• Ako ste kolekcionar

 

Sakupljali ste godinama razglednice, markice, isečke iz magazina, ulaznice sa koncerata i pozorišnih predstava. Zašto ih ne biste uramili?
 

• Citati

 

Imate omiljene citate ili moto kojim se rukovodite. Možete ga uramiti i okačiti recimo iznad svog radnog stola.

Nemojte se bojati eksperimetisanja sa zidnom dekoracijom.

 

Slika na zidu iznad sofe.

 

Kako okačiti sliku na zid?

Ponekad je veći izazov od izbora šta ćemo okači, kako slike na zid postaviti. Evo nekoliko saveta za pravilno kačenje slika na zid:

 

  • Proverite da li se na mestu gde kačite slike nalaze cevi i instalacije
  • Triput meri jednom seci, ili u ovom slučaju dobro razmislite o rasporedu slika na zidu.

 

Izrežite komade pak papira u dimenzijama ramova i zalepite ih po zidu tamo gde planirate da okačite same slike. Odmaknite se, pogledajte kako stoje u odnosu na ivice zidova, pod, nameštaj. Pomerajte ih sve dok im ne nađete pravi položaj. Tek onda se bacite na ukucavanje eksera.

 

  • Slika većeg formata ako se postavlja iznad nameštaja ne bi trebalo da prelazi 75% širine nameštaja.
  • Visina od centra slike do po da trebala bi da bude između 1,5 i 1,7 metara. Razmak između ramova ne manji od 5cm.
  • Slike u kućnoj galeriji uskladite (tematki, stilski, bojama, izgledom ramova), osim ako ne želite eklektiku na zidu.
  • Možete sasvim izbeći kačenje slika na zid postavljanjem uskih polica na koje ćete poređati slike. Prednost je što njihov raspored možete lako menjati.


Osvrnite se oko sebe. Možda na zidu već imate ramove ili slike kojima možete da udahnete novi život. Buvljaci kriju neslućena blaga u vidu starih komada, a ako ipak želite da u vašem prostoru zablista nova dekoracija potražite je u Kineskoj robnoj kući, najboljem savezniku u borbi za vaš lepši i prijatniji enterijer.