VELIKO SPREMANJE STANA - SITNICE ZA UREđENJE DOMA KOJE VAM MOGU POMOćI

Detalji dečije sobe - kutija za igračke, korpe za veš i merdevine.

 

Lepo vreme mnoge asocira na veliko spremanje stana. Pakovanje zimskih stvari i rasklanjanje nereda koji se tokom zime nagomilao treba organizovati tako da vaš životni prostor ponovo prodiše. 

 

Sređivanje ormara, polica i ormarića u kuhinji, te pospremanje dečije sobe, lakše je kada imate plan, ali i par sitnica koje vam mogu pomoći da ponovo zavedete red u svom domu. Na šta tačno mislimo, saznajte u nastavku.

 

Kako organizovati dečiju sobu?

Da li imate utisak da koliko god sređivali dečiju sobu, igračke i garderoba izviru sa svih strana? Postoji način da trajno organizujete prostor u dečijoj sobi, bez obzira da li se radi o mališanu od svega nekoliko godina ili o neurednom tinejdžeru.


Evo kako.

 

 • Kutije za odlaganje su neophodne za smeštanje viška stvari. Možete ih poređati ispod kreveta, staviti na police, ili sasvim skloniti iz vidnog polja ređanjem u ormar. U ormaru one mogu poslužiti za sortiranje dečije garderobe. Recimo u jednu kutiji možete odložiti detetove čarape, u drugu opremu za fizičko itd.
 • Kutije za odlaganje igračaka – birajte one većih dimenzija i od otpornijih materijala. Mogu biti neprovidne ako želite da ceo prostor deluje urednije. Učite dete da igračke sortira po kutijama, a vi mu pomozite u tome tako što ćete na njih odgovarajuće nalepnice (npr. lutke, stripovi, kocke i sl.)
 • Manje kutije mogu poslužiti za sitnije igračke, kockice itd.
 • Platnene korpe za ves sa printom ili pletene koje možete i obojiti kako bi se ukopile sa koloritom sobe, poslužiće da u nju dete odlaže stvari koje su za pranje, umesto da se iste razvlače po ćoškovima sobe. Ove korpe možete da iskoristite i za odlaganje igračaka.
 • Za odlaganje se može upotrebiti i tabure sa poklopcem.
 • Police su tu da poređate knjige, slikovnice, ali i društvene igre, kutije sa bojicama, flomasterima itd.

 

Bele kartonske kutije za odlaganje poređane po ormaru.

Kako organizovati kuhinju?

Ako niste te sreće da u svom domu imate ostavu gde biste sklonili sav višak kuhinjske opreme, namirnica i male kućne aparate, verovatno se svakodnevno susrećete sa neredom u kuhinji.


Evo naših predloga kako da bolje organizujete ovaj prostor i šta će vam u tome pomoći.

 

 • Prostor između visećih kuhinjskih elemenata i plafona može biti pametno iskorišćen tako što ćete celom dužinom poređati identične plastične kutije za odlaganje ili pletene korpe u njih staviti sve ono što ne upotrebljavate svakodnevno.
 • Između donjeg kuhinjskog elementa i zida ili između dva kuhinjska elementa možete umetnuti uzanu policu u koju možete smestiti, recimo, sredstva za higijenu koja se obično drže ispod sudopere. Taj prostor upotrebite za odlaganje kabastog posuđa, poput šerpi i lonaca.
 • Police možete postaviti i ispod kuhinjskih elemenata ili u ugao prostorije i na njih složiti sitnice koje svakodnevno koristite, umesto da vam one stvaraju krš na radnoj površini.

 

Šolje okačene na kukice u kuhinji.

 

 • Na samolepljive kukice ili dekorativne vešalice okačite kuhinjske krpe i rukavice za rernu. Možete ih upotrebiti za kačenje pribora ili šoljica.
 • Jednostavna viseca polica koju ćete postaviti iznad šporeta može poslužiti da na nju poređate teglice za začine i tako sebi olakšate i ubrzate pripremu hrane, jer će vam sve biti na dohvat ruke.
 • Ukoliko vam kvadratura u kuhinji to dozvoljava, kao dodatna radna površina i prostor za odlaganje može da posluži kuhinjsko ostrvo ili veće drvene i žičane police.
 • Deterdžent za pranje sudova prespite u dozer za tečni sapun, a sunđer spustite na posudu za sapun.
 • Ako volite da u kuhinji ostavljate poruke svojim ukućanima ispisujete recepte i sl. možete okačiti malu tablu za pisanje ili čak neki od kuhinjskih elemenata ili recimo vrata svog starog frižidera prebojiti farbom sa efektom crne table (chalkboard paint). Tako ćete osvežiti njegov izgled, a pritom dobiti površinu za pisanje.
 • Dodatni prostor u frižideru dobićete uz pomoć praktičnih fioka za frižider u različitim dimenzijama.

 

Žena sedi na krevetu u spavaćoj sobi i slaže odeću u kutije.

Kako srediti ormar?

Sređivanje ormara ume da bude poseban izazov, posebno ukoliko se radi o stanovima sa manjkom prostora za odlaganje, pa u ormar morate smestiti poveću količinu garderobe.


Šta možete da uradite?

 

 • Na ormar celom dužinom možete poređati kartonske ili plasticne kutije za odlaganje i u njih smestite komade garderobe koje ne koristite često.
 • Za stvari koje planirate da odložite upotrebite vakuum kese za garderobu koje će vam znatno uštedeti prostor u ormaru. U njih možete staviti i komade posteljine zatim položiti na dno ormara kako vam ne bi smetale.
 • Upotrebite pregrade za ormare da biste dobili dodatne police za slaganje veša, majica i drugih stvari koje ne želite da se gužvaju.
 • Investirajte u kvalitetne ofingere, a kako oni ne bi zauzimali previše mesta upotrebite držače za ofingere. Takođe, umesto da pantalone kačite na posebne ofingere, složite više pantalona na jedan specijalni ofinger za pantalone i tako uštedite prostor.
 • Komade odeće koji se ne gužvaju urolajte i stavite u kutije koje ćete naslagati u ormar.
 • Ukoliko u ormaru imate fioke, koristite pregrade (graničnike) za fioke kako biste urednije sortirali stvari u njima.
 • Sa unutrašnje strane vrata ormara možete okačiti kukice ili vešalicu i na nju poređati kravate, ešarpe, kaiševe i sl.
 • Za slučaj da vam zatreba dodatni prostor za odlaganje a imate dovoljno mesta u stanu, razmislite o postavljanju praktičnog garderobera koji se lako montira.


Moguće je da ponešto od ovih sitnica koje smo naveli već imate u svojoj kući, ali im još uvek niste našli pravu namenu. Ukoliko vam ipak ponešto od navedenog nedostaje, možete po veoma povoljnim cenam pronaći u vašoj Kineskoj robnoj kući i već od sutra početi život u uređenijem domu.