KAKO ODABRATI ZAVESE ZA DNEVNU SOBU?

zena otvara zavese

 

Zavese su neizostavan deo svakog modernog prostora. Svaki dekorater će se složiti sa tim. Osim što ulepšavaju svaku prostoriju, one i štite privatnost i sprečavaju radoznale poglede da zavire u vaš privatni kutak. Ako ste neodlučni i pitate se kako odabrati zavese za dnevnu sobu, zavese koje su adekvatne i koje će oplemeniti vaš životni prostor, onda ste na pravom mestu jer ćete u ovom tekstu dobiti sve neophodne informacije.

 

Na šta obratiti pažnju prilikom izbora zavesa?

Dnevna soba je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena i nekako je, stoga, i prirodno da ona bude i najopremljenija. Upravo su zavese onaj moderan, efektan i koristan detalj koji umnogome utiče na izgled vaše dnevne sobe. Zato prilikom odabira treba biti oprezan jer neka zavesa može pojedinačno izgledati lepo, a kad je okačite može davati potpuno suprotan efekat u smislu da zatvori prostor ili, ako je on manji, da ga dodatno još više suzi. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju upravo iz tog razloga:

 

  • Dezen i boja igraju veliku ulogu pri izboru. Njih bi trebalo uklopiti kako sa nameštajem, tako i sa nijansom zidova. Ako je vaš nameštaj živopisan, veseo i šaren, onda bi zavese trebalo da svojom jednobojnošću smire čitavu situaciju. U slučaju da je suprotno, onda će zavese jarkih boja idealno pristajati.
  • Takođe bi trebalo uskladiti zavese i sa veličinom dnevne sobe. Ako imate malu dnevnu sobu, idealne su prozirne zavese svetlijih tonova jer će uneti više svetlosti u omanju kvadraturu, te će sam prostor vizuelno izgledati veće. Zavese koje više privlače pažnju umanjile bi prostor, te bi on izgledao skučeniji no što zapravo jeste. U slučaju da imate prostranu dnevnu sobu, slobodno pustite mašti na volju budući da su veliki prostori veoma zahvalni za kombinovanje.
  • Ono što je takođe veoma bitno u estetici samog prostora jeste i dužina zavese. Kratke zavese do radijatora ili nekog dela nameštaja, vašoj dnevnoj sobi daće jednu, takoreći, neformalnu i čistu notu, te će sam prostor odavati utisak funkcionalnosti. Baš su iz tog razloga kraće zavese praktične za malu kvadraturu, dok su duže prikladnije za prostore većih dimenzija, te će vaša dnevna soba izgledati moderno, luksuzno i sofisticirano. Nabori su takođe važni pri odabiru zavese. Uvek birajte gušće nabore, jer oni izgledaju bogatije, a idealan odnos je 1:3. Više o pravilnom merenju zavesa pročitajte u sledećem poglavlju.

 

Kako izmeriti zavese?

Sve vrste klasičnih zavesa mere se na isti način, širina puta visina. U skladu sa tim postoje 3 najfrekventnije varijante:

  • Zavesa koja seže do štoka prozora određuje se merenjem visine od donjeg dela vaše zidne ili garnišne plafona do štoka prozora, a zatim ce odbije 2 cm.
  • Kratke zavese do radijatora određuju se merenjem visine od donjeg dela zidne ili plafonske garnišne do vašeg radijatora, a zatim se odbije 3 cm.
  • Zavese koje sežu do poda određuju se merenjem od donjeg dela zidne ili garnišne plafona do poda, a zatim se odbije 2cm


Širina materijala kod sve 3 varijante meri se na isti način tako što se širina garnišne pomnoži sa 2 ili, pak, 2 i po, u slučaju da je u pitanju tanji materijal.

 

Rolo zavese koje se kače na prozor

Ovaj tip zavesa je veoma praktičan i zahvalan za održavanje. Veoma su popularne u svetu i kod nas jer će izgled svakog prostora izgledati skupo uz ove najjeftinije rolo zavese kod kojih i sam mehanizam kačenja ulazi u ukupnu cenu. One su pravi primer toga da je lepota zaista u jednostavnosti. Osim toga, one pružaju veoma dobru zaštitu od sunca, a na sajtu Kineske robne kuće dostupne su vam rolo zavese svih dezena, boja i veličina.

 

deca igraju sah u dnevnoj sobi, rolo zavese

 

Trakaste zavese

Osim što su praktične za prozore, trakaste zavese dekorisaće svaki otvor između prostorija na kojima nema vrata. Izgledaju veoma orijentalno i egzotično, izrađene su od konca koji se minimalno presijava, te pružaju dašak luksuza baš svakom prostoru. Povoljno ih možete pronaći na sajtu Kineske robne kuće gde su dostupne u čak sedam različitih boja.

Ako ne želite da potrošite previše novca, a želite moderne zavese za svoju dnevnu sobu, zavese koje su istovremeno praktične, a veoma trendi, onda posetite sajt Kineske robne kuće i izaberite zavese po svojoj meri.