KAKO SE OSLOBODITI STRESA? 5 TEHNIKA KOJE MOžETE DA PRIMENITE JOš DANAS

Devojka gleda u sunce.

 

Živimo u svetu u kojem se stres može činiti kao neizbežan deo svakodnevnog života. Ali, šta ako vam kažemo da postoje jednostavni i lako primenljivi načini da se opustite?

Danas ćemo istražiti 5 lako primenljivih tehnika koje možete primeniti već danas.

 

Kako se opustiti i osloboditi stresa?

Opuštanje je postalo neophodno za očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja u ubrzanom svetu današnjice. Svakodnevni izazovi, rokovi, obaveze i stalni pritisak mogu dovesti do nagomilanog stresa koji može imati ozbiljne posledice na naše blagostanje.

Kako biste naučili kako se osloboditi stresa i napetosti, važno je razumeti da stres može uticati na sve aspekte našeg života - fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje. Srećom, postoji niz praktičnih tehnika koje nam pomažu da se oslobodimo stresa i napetosti, vraćajući ravnotežu i mir u naše živote. Bez obzira na to da li želite da se opustite nakon napornog radnog dana, da smanjite anksioznost ili da poboljšate kvalitet svog sna, ove metode će vam pomoći da postignete željene rezultate.

Udahnite duboko, prepustite se i krenite sa nama na putovanje pronalsaka unutrašnjeg balansa.

 

Devojka radi vežbe disanja ležeći na prostirci za jogu.

 

1. Isprobajte vežbe disanja

Protiv stresa a za postizanje stanja opuštenosti disanje igra ključnu. Ali ne bilo kakvo disanje već abdominalno, tj. iz stomaka.

Predlažemo da isprobate vežbu 4-7-8. Udahnite polako kroz nos brojeći do četiri, zadržite dah brojeći do sedam, a zatim polako izdahnite kroz usta brojeći do osam. Dok ovo radite pratite podizanje i spuštanje stomaka tako što ćete jednu ruku prisloniti na trbuh. Vežbu praktikujte više puta u toku dana a posebno kada ostetite da napetost u vama raste.

Ako do sada niste praktikovali jogu, mi vam predlažemo da ispobate barem jednu od joga poza koje se pokazala odličnom za poboljšanje cirkulacije, oslobođanja napetost u telu i smirivanje uma.

Vežba se izvodi na sledeći način: lezite na prostirku, podignite noge pod uglom od 90 stepeni i prislonite ih na zid. Dok izvodite ovu relaksirajuću vežbu ne zaboravite da dišite duboko. Pre spavanja, izdvojite deset minuta za ovu vežbu i zaboravite na nesanicu.

 

2. Kako se osloboditi stresa i napetosti pisanjem

Umesto da čuvate stresne misli i unutaršnje konflikte pokušajte ih izbaciti iz sebe na jedan kreativan način. Napišite na papirne stikere sve što vas muči, sve što vas opterećuje, bez straha od prosuđivanja ili kritike. Ovaj proces omogućava vam da dublje istražite svoje emocije i razmislite o uzrocima stresa.

Sledeći korak je da ih se bukvalno oslobodite. Ovde dolazi do simboličnog čina - odnesite taj papir do obližnjeg jezera ili reke i bacite ga u vodu. Ovaj gest predstavlja oslobađanje tereta stresa i napetosti. Kao što reka nosi papir dalje od vas, tako i vaši problemi postaju manje opterećujući. Osećaćete olakšanje i osveženje, kao da ste se oslobodili težine koja vas je pritiskala.

 

Devojka radi joga vežbe istezanja.

 

3. Vežbe istezanja

Vezbe istezanja su odličan način da se oslobodite stresa koje nosi svakodnevica. Kada se osećate napeto i preopterećeno, ne morate provoditi sate u teretani da biste se opustili. Samo nekoliko minuta fokusiranja na istezanje može vam doneti trenutno olakšanje.

Jednostavne vežbe istezanja za vrat, ramena i leđa mogu napraviti veliku razliku. Na primer, nekoliko laganih okreta glave i blago povlačenje vrata na jednu i drugu stranu može opustiti napetost u vratu i ramenima. Istezanje leđa unazad i napred može pomoći da se oslobodite stresa koji se često zadržava u tom delu tela. Ne zahtevaju mnogo vremena i truda, a donose trenutno olakšanje i osećaj opuštanja.

Zato, sledeći put kada osetite napetost, ne zaboravite na moć vežbi istezanja.

 

4. Pronađite svoj unutrašnji mir u prirodi

Priroda je prirodni lek protiv stresa. Bavljenje sportom na otvorenom umesto u teretani ili čak samo lagana šetnja po šumi ili obali reke mogu vam pomoći da se povežete sa prirodom i oslobodite stresa. Svež vazduh i prirodno okruženje mogu vam pomoći da se osećate smirenije i opuštenije.

Dok šetate obratite pažnju na zvuke, boje, oblike, pokrete sopstvenog tela i disanje.

 

5. Doručak kao majndfulnes iskustvo

Majndfulnes ili obavljanje svakodnevnih aktivnosti uz punu svesnost dokazano doprinosi čitavom nizu benefita od kojih posebno izdvajamo postizanje unutrašnjeg mira i ravnoteže.


Praktikovanje pune svesnosti tokom obedovanja, recimo dok doručkujete, izgleda tako što tokom obroka obraćate pažnju na ukus i miris hrane, njegovu teksturu, osećaj na zubima, nepcima…


Takođe, sam miris i ukus hrane mogu duboko uticati na naše raspoloženje i čula, npr. miris sveže ispečenog hleba, tek skuvane kafe ili biljnog čaja


Još danas možete isprobati neki od ovih jednostavnih, a efektivnih načina za oslobađanje od napetosti svakodevice. Jedino što vam je potrebno je malo vremene u toku dana i volja da dostigenete stanje relakscije. Za sve dodatne rekvizite koji vam mogu pomoći u izvođenju ovih vežbi tu je vaša online Kineska robna kuća.