KAKO SE ZAšTITI OD KOMARACA?

Devojka češe ruku gde je ujeo komarac.

 

Dok komarci vežbaju svoj letnji maraton oko nas, mi tražimo načine kako da postanemo šampioni u izbegavanju njihovih uboda. To je postalo posebno važno u današnje vreme kada zarazne bolesti koje ovi insekti prenose haraju.

 

Zato je pravi trenutak da razmotrite različite mogućnosti kako se zaštititi od komaraca.

 

Najbolja zaštita od komaraca

Toplije vreme i duži dani znak su da je leto preuzelo štafetu, ali to znači i dolazak posebno dosadnog insekta – komarca.


Kada vam ove napasti probiju kožu i ubrizgaju razne hemikalije, izazvaće reakciju preosetljivosti. Rezultat? Crveni pečati koji užasno svrbe formirani na mestu ujeda. Preduzmite akciju i minimizirajte ujede insekata, jer komarci mogu da prenesu ozbiljne infekcije koje mogu poremetiti letnju zabavu.


Najefikasnija zaštita je prevencija. Ali kako se zaštititi od ujeda komaraca pitate se.


Evo nekoliko jednostavnih, ali efikasnih koraka:

 

  • Zaštitna odeća – Svetla i lagana odeća koja pokriva veći deo tela, po mogućstvu dugih rukava i nogavica, napraviće fizičku barijeru između vaše kože i “neprijatelja”. Poznato je da komarce privlače tamnije boje, pa eto razloga da izbegnete takvu garderobu tokom tropskih vrućina.
  • Repelenti - Potražite losione, sprejeve, stikove i druge proizvode koji ne samo da odbijaju komarce, već mogu imati prijatan i osvežavajući miris.
  • Mreže na prozorima i komarnik za vrata – Zaštita od komaraca na prozorima i vratima sprečiće fizički insekte da uđu u vaš dom. To je naročito korisno u večernjim časovima kada su oni najaktivniji. Komarnik za prozor sa gustom mrežom obavezno postavite u sobama gde spavate. Bićete zaštićeni od insekata, a svež vazduh će nesmetano da vas rashlađuje tokom vrele noći.
  • Izbegavajte mirišljave kozmetičke preparate – Parfemi, losioni, mirisne kreme i sapuni privlače komarce, pa se trudite da ih izbegavate leti. Umesto jakih, birajte nežnije, neparfimisane proizvode.
  • Održavajte okolinu – Redovno uklanjajte ustajalu vodu iz saksija i posuda. Komarci vole vodu i koriste je za razmnožavanje, pa na to obratite posebnu pažnju. Ukoliko imate travnjak, trudite se da ga redovno kosite i održavate vegetaciju oko kuće.

 

Majstor postavlja komarnik na okvir vrata.

 

  • Smanjite boravak napolju u sumrak i zoru – Komarci su najaktivniji u ranim jutarnjim i večernjim satima. Smanjite boravak napolju u to vreme, ako je to moguće.
  • Klima uređaji – Povećajte funkcionalnost klime ili ventilatora kako bi ste držali prozore i vrata zatvorenim. Tako ćete sprečiti najezdu komaraca u sobe.
  • Aparat protiv komaraca – Ovaj uređaj oslobađa mirise ili zvuke koji ometaju ravnotežu komaraca i odbijaju ih od vašeg prostora. Na tržištu postoji nekoliko vrsta, od elektromagnetnih do onih sa ultrazvukom.
  • Tablete protiv komaraca – Tablete su praktična opcija za zaštitu u zatvorenom prostoru. One otpuštaju mirise koji odbijaju komarce, a oko vas stvaraju nevidljivu barijeru. Imaju posebne držače koji se uključe u utičnicu kako bi se oslobodio miris i oterao insekte.
  • Spirale – Jednostavne i pristupačne alatke koje koriste dim da stvore barijeru između vaše kože i nesnosnih insekata. Na kutiji možete pročitati kako se koriste spirale protiv komaraca. Idealne su na terasama, u dvorištu, bašti ili kampu. Poželjno je izbegavati guste šume ili zatvorene prostore iz predostrožnosti. Ove spirale imaju specijalne limene držače koji pomažu da se spreči prevrtanje ili pregori podloga na koju ste spustili spiralu. Najefikasnije će delovati ukoliko ih postavite u neposrednoj blizini, pa ih držite na udaljenosti manjoj od jednog metra.

 

 

Kako se zaštititi od komaraca na prirodan način?

Kada nastupi sezona komaraca, želite da učinite sve što je u vašoj moći da da izbegnete ugrize dosadnih buba koje se hrane vašom krvlju. Priroda nam nudi čarobna rešenja da se zaštitimo od upornih i neprijatnih ujeda.


Zamislite šetnju kroz mirisni vrt gde svaka biljka postaje vaš saveznik protiv komaraca. Miris lavande, citrusa, nane, ruzmarina ili bosiljka postaje tajno oružje i pravi prirodni štit. Ukoliko vaš balkon ukrasite ovim prirodnim rasterivačima insekata, možete uživati u toplim letnjim noćima bez ujeda, okruženi biljkama predivnog mirisa.


Eterična ulja lavande mogu stvoriti nevodljivi oklop oko vas, štiteći vas satima.

Jedna zanimljivost za kraj: neke studije su pokazale da krvna grupa utiče na to koliko ste privlačni komarcima. Nije retko da čujete da neki ljudi imaju “slatku krv”, pa su zato bolji plen. Tu su najugroženiji oni sa 0 krvnom grupom, dok je osobama sa krvnom grupom A, bezbednost navodno zagarantovana.

 


Kada komarci započnu svoj lov, mi ulazimo u igru maštovite odbrane. Saveznik u borbi je vaša Kineska robna kuća koja nudi praktična i povoljna rešenja u zaštiti od insekata.