KOJI KOFER KUPITI ZA VAšE SLEDEćE PUTOVANJE?

Porodica spremna za letovanje naslonjena na kofere.

 

Koliko god zavodljiva bila ideja o putovanju sa ručnim prtljagom, život ne sarađuje uvek. Ponekad će vam jednostavno trebati veći kofer. Odložite svoj umorni prtljag u korist modernijih, boljih i praktičnih. 

 

U nastavku teksta saznajte koji kofer kupiti kako biste upotpunili svoj stil putovanja.

 

Koferi za putovanja

Pronalaženje najboljeg kofera je zahtevan posao. Dok jedni čestitaju sebi što su uzeli samo ručni prtljag, drugima je potreban ozbiljan set kofera, naročito kada putuju sa celom porodicom.


Tu je i stil života koji treba uzeti u obzir. Ukoliko ste česti poslovni putnici, prtljag sa točkićima čelične konstrukcije je neophodan dok trčite kroz terminale aerodroma.


Oni željni lutanja koji vole da se upuštaju u nepoznato treba da ulože u čvrst ranac ili torbu, dok za one koji kreću iz gradova na brzi vikend automobilom ili vozom, najpametniji izbor je nešto što mogu prebaciti preko ramena.


Što je kofer lakši, to je praktičniji, samim tim možete nositi više stvari bez dodatnog plaćanja. Najlakši koferi na točkovima su od tkanine, a najteži su od kože. Plastični koferi spadaju u kategoriju srednje težine.

 

Vodič za kupovinu kofera

Kada birate kofer za putovanje, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste odabrali onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

 

Veličina kofera

Razmislite o dužini vašeg putovanja i koliko stvari želite poneti sa sobom. Ako putujete samo nekoliko dana, manji kofer ili torba sa točkićima može biti dovoljna. Za duža putovanja biće potreban veći prostor.

 

Materijal

Koferi su obično izrađeni od tvrdog materijala (poput polikarbonata ili ABS plastike) ili mekog materijala (najlon ili poliester). Tvrdi pružaju bolju zaštitu za vaš prtljag, ali su teži. Meki koferi su lakši i mogu se prilagoditi obliku stvari koje stavljate unutra.

 

Kvalitet

Obratite pažnju na kvalitet izrade. Proverite zatvarače, ručke i točkove kako biste bili sigurni da su čvrsti i izdržljivi. Takođe je dobro proveriti garanciju koju nudi proizvođač.

 

Težina

Ako letite avionom, uverite se da se uklapate u ograničenja težine prtljaga koje propisuje aviokompanija. Ponekad je lakši kofer bolji izbor kako biste izbegli dodatne naknade za prekoračenje težine.

 

Točkići za kofere

Točkovi treba da su kvalitetni, da se lako okreću za 360 stepeni za lakše manevrisanje.


Dodatne funkcije

Razmislite o dodatnim funkcijama koje vam mogu biti korisne, poput unutarašnjih pregrada ili integrisanih brava za sigurnost.

 

Budžet

Odredite koliko ste spremni potrošiti. Cene se mogu značajno razlikovati zavisno od kvaliteta, marki i funkcija.

 

Set kofera.

 

Kako odabrati set kofera?

Ako tražite set kofera to obično uključuje jedan veći za predati prtljag, kofer srednje veličine za duža putovanja ili odmor i manji kofer za ručni prtljag.


Setovi obično dolaze u različitim konfiguracijama, kao što su 2-delni, 3-delni ili 4-delni setovi. U zavisnosti od vaših potreba i preferencija, odaberite onaj koji vam garantuje prilagodljivost i fleksibilnost prilikom pakovanja za različite vrste putovanja.


Pri odabiru seta, važno je uzeti u obzir iste faktore kao i kad birate pojedinačne kofere, uključujući veličinu, materijal, točkiće, težinu kao i dodatne karakteristike.


Uz česte letove bolje je kupiti ceo set kofera različitih veličina jer će vam dobro doći za sve prilike.


Pre kupovine, preporučujemo proveru različitih brendova kako biste pronašli kvalitetan prtljag koji odgovara vašim potrebama i budžetu. Pročitajte recenzije korisnika i istražite reputaciju proizvođača kako biste dobili bolji uvid u kvalitet i performanse kofera.

 

Koji kofer kupiti za avion?

Najbolji ručni prtljag nije samo koferčić, već ključna komponenta za savladavanje umetnosti putovanja.


Fensi brend samo će izazvati frustraciju koja ne vredi novca ako ne stane lako u odeljak iznad glave, dok ona trendi torba koju ste videli na instagramu može izgledati sjajno sve dok joj se patent zatvarač ne pokvari posle dva meseca upotrebe.


Potrebna je samo jedna katastrofa sa izgubljenim prtljagom pa da zauvek pređete na manje kofere koje možete nositi kao ručni prtljag. Odabir pravog koferčića može na aerodromu pružiti iskustvo bez stresa. Važno je proveriti pravila i ograničenja aviokompanije s kojom putujete pre nego što odaberete kofer za ručni prtljag, kako biste bili sigurni da odgovara njihovim propisima. Obratite posebnu pažnju na njegove dimenzije.

 

Dimenzije kofera za avion

Dimenzije kofera za avion mogu varirati u zavisnosti od avioprevoznika, klase putovanja i pravila svake zemlje. Međutim, postoje neka opšta pravila i smernice koje se primenjuju.


Većina aviokompanija ima ograničenja za predati prtljag. Ručni obično mora biti dovoljno malih dimenzija da stane u pregradu iznad ili ispod sedišta. Standardne dimenzije su oko 55 cm x 40 cm x 23 cm, ali opet, ova pravila mogu varirati, pa je najbolje proveriti s određenom aviokompanijom.


Predati prtljag koji se skladišti u prtljažniku aviona takođe ima ograničenja veličine. Obično su dimenzije u rasponu od 158 cm (obim visine, širine i dubine) do 203 cm. Te dimenzije uključuju ručke, točkove i druge izbočine.


Kabinski prtljag koji nosite sa sobom u avion mora biti u granicama dimenzija koje su preporučile avio kuće. Low cost kompanije poput WIZZ Air-a i Ryan Air-a imaju stroga pravila za težinu i veličinu ručnog prtljaga. U tabeli ispod smo vam dali neke smernice.


Svakako je potrebno proveriti i na sajtu avioprevoznika, jer se smernice mogu menjati.

 

Tabela u kojoj su dimenzije kofera za avion.

 

Kako izmeriti kofer?

Da biste pravilno izmerili kofer pre putovanja najbolje je da koristite krojački metar i slediti ove korake:

 

  • Merenje visine: Stavite kofer usprvano na ravnu površinu. Merite od dna kofera do vrha, uključujući ručke i točkove.
  • Merenje dubine: Okrenite kofer na bok tako da jedan bok bude okrenut prema vama. Merite širinu kofera s jednog kraja do drugog paralelno s podlogom.
  • Merenje širine: Dok je kofer položen izmerite širinu kofere paralelno sa podlogom od jedne bošne ivice do druge.
  • Zapišite dobijene mere kako biste ih kasnije mogli uporediti s ograničenjima veličine kofera za određenu aviokompaniju.

 

Ako imate kofer nestandardnog oblika ili koji ima izbočine ili dodatne delove koji se mogu ukloniti (poput ručki), proverite jesu li uključeni u merenje kako biste dobili najtačniju dimenziju.

 

Dečak i devojčica sa koferima za decu na aerodromu.

 

Koferi za decu

Deci svakako nisu potrebni preveliki koferi. Uvek je pametan izbor da ukoliko putujete avionom deci nabavite torbu, ranac ili kofer koji se može nositi kao ručni prtljag. Treba uzeti u obzir njihovu veličinu, praktičnost i privlačan dizajn.


Vazno je da koferi za decu budu zabavnog dezena. Uključite dete u proces kupovine kako bi moglo izabrati komad sa njegovim omiljenim likovima ili šarama.



Ako tražite gde kupiti kofer povoljno, bio on veliki ili ručni koji može da ponese sve vaše osnovne stvari, pogledajte izbor u online prodavnici Kineske robne kuće i precrtajte ovu važnu stavku sa svoje šoping liste.